Plaats van de bevalling

Vanaf 37 weken mag je thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis) bevallen met de verloskundige. Kies de plaats waar je je veilig voelt en waar je het beste kunt ontspannen. Uit onderzoeken komt naar voren dat thuis bevallen net zo veilig is als poliklinisch. Kies je voor een bevalling in het ziekenhuis dan moet je van de zorgverzekeraar een eigen bijdrage betalen. Als er een medische reden is om poliklinisch te bevallen worden de kosten wel vergoed.

Indien gekozen wordt voor een poliklinische bevalling dan is het handig om een tas met spulletjes gereed te hebben vanaf 37 weken met daarin de babykleertjes, toiletspullen, pyjama, schone kleren, fototoestel en/of videocamera en je zwangerschapskaart. Ook is het handig om toch je kraampakket bij de hand te hebben en je bed op klossen te zetten, omdat er bij een erg vlot verloop soms geen tijd meer is om weg te gaan. Over het algemeen wordt bij de wens om poliklinisch te bevallen bij 5-6 cm ontsluiting naar het ziekenhuis gegaan om daar de bevalling voort te zetten.

Wil je graag thuis bevallen zorg dan voor een warme omgeving en bescherm je matras met een zeil. Voor ons is het handig als je vanaf het voeteneinde gezien aan de linkerkant van het bed bevalt. Zet het kraampakket en twee emmertjes klaar (voor de was en het afval) en zorg voor een goede lamp in de buurt. Zet ook een tas met spullen klaar omdat het soms (door medische omstandigheden) verstandig is om de bevalling toch voort te zetten in het ziekenhuis.

Vaak heb je een idee over de houding waarin je bevallen wilt. Bij ons is alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een bevalling op de baarkruk of een waterbevalling. Een bevalbad kun je meestal al 3 weken van tevoren huren. Soms lukt het ook in je eigen bad. Het Verloskundig Huis heeft ook een eigen bevalbad. Vraag ons om meer informatie wanneer je dit zou willen huren. Een baarkruk neemt de verloskundige altijd mee. Het is bijvoorbeeld fijn om op de baarkruk onder de douche je weeën op te vangen, maar je kunt hem ook gebruiken tijdens de geboortefase. Op bed is het ook mogelijk om op je zij of op handen en knieën te bevallen. In de praktijk wijst zich vaak vanzelf uit wat voor jou de beste manier is.

Tot op het laatste moment kun je beslissen waar je wilt bevallen.