Zwangerschap

Gefeliciteerd met de zwangerschap!

Hopelijk ga je een heel bijzondere tijd in je leven tegemoet! Zwangerschap en geboorte zijn unieke gebeurtenissen die goede begeleiding vragen. Wij begeleiden je graag tijdens je mooie reis gedurende zwangerschap, geboorte en kraamtijd!

Intake (1e echo)

De eerste afspraak vindt plaats tussen 6 en 8 weken zwangerschap. Tijdens deze afspraak zullen je persoons- en verzekeringsgegevens gevraagd worden en zal er een echo gemaakt worden om te kijken hoever je zwanger bent, of er een hartje klopt en of er sprake is van bijzonderheden zoals een tweelingzwangerschap. Bij een jonge zwangerschap is het van belang dat je een goed gevulde blaas hebt.

Je krijgt bij de intake vragen over jouw gezondheid en die van je partner, voorgaande zwangerschappen, leefwijze en of er in de familie bijzonderheden voorkomen. De bloeddruk wordt gemeten, evenals je gewicht. Er wordt voorlichting over gezond eten en een gezonde levensstijl gegeven en uitleg over de eventuele onderzoeken, zoals de combinatietest; een onderzoek dat je risico op een kindje met het syndroom van Down berekent. Dit onderzoek wordt, als je dit wenst, rond de twaalfde week van je zwangerschap uitgevoerd. Mocht je hier vragen over hebben of twijfelen of het onderzoek nodig is dan kun je dit met ons bespreken.

Termijnecho (2e echo)

De termijnecho wordt afgesproken na de intake.  Er wordt nogmaals een echo gemaakt om te bevestigen dat de uitgetelde datum goed berekend is en dat het hartje klopt. 

Zwangerschapscontroles

Gedurende de zwangerschap kom je zo'n 12 keer op controle. In de eerste periode om de 4 weken, vanaf 24 weken iedere 3 weken, vanaf 30 weken om de 2 weken en na 36 weken kom je wekelijks op controle. Afhankelijk van verschillende oorzaken kun je vaker ingepland worden. Tijdens elke controle wordt de bloeddruk en het gewicht gemeten. Enkele malen wordt ook het suikergehalte en het ijzergehalte in het bloed middels een vingerprik bepaald. De groei van de baarmoeder wordt beoordeeld om vast te stellen of de baby voldoende groeit. Er wordt naar de harttonen geluisterd en de ligging van het kindje wordt bepaald. Vanaf ongeveer 20 weken voel je het kindje bewegen en zal hier ook naar gevraagd worden. Rond 36 weken worden er belinstructies gegeven en wordt er gevraagd of je al een keuze gemaakt hebt wat betreft de plaats van de bevalling. Als je een geboorteplan gemaakt hebt is het fijn dit te bespreken. Alle controles komen in een persoonlijk boekje en het is handig om dit steeds bij je te dragen.